Raet

Under siste istid som startet for ca 117 000 år siden, var hele Skandinavia dekket av en tykk iskappe. Da isen etter hvert begynte å smelte ble det dannet store smelteelver som fraktet mengder av stein, sand og grus ut i havet foran iskanten. Smeltingen skjedde i rykk og napp. Ved kalde perioder stoppet smeltingen helt opp og isbreen vokste. Det er dette geologene kaller breframstøt.

Mølen-i-frost-slange-med-lilla-himmel-055.jpg

I isens vold

Den kalde perioden som er bakgrunn for dannelsen av Raet startet for ca 12 800 år siden og varte i vel 1000 år. Denne tiden kalles Yngre Dryas, og da det var som kaldest sto isbreen mer eller mindre stille her vi i dag finner Mølen, for 12 650-12 350 år siden. Da sto altså iskanten der hvor Mølen ligger i dag, og man kan finne spor etter iskanten rundt hele Skandinavia.

Illustrasjonen viser hvordan isen skyver løsmassene og stein til haug ved kanten av isbreen. Illustrasjon av Trond Haugskott.

Illustrasjonen viser slik vi kan tenke oss at Mølen stakk opp av havet etter at isen fra istiden var smeltet. Illustrasjon av Trond Haugskott

Alt det løse materialet som var blitt fraktet fram til brefronten på slutten av Yngre Dryas ble liggende igjen som en undersjøisk rygg da isen smeltet tilbake. I dag er dette den markerte moreneryggen som vi kaller Raet.

Illustrasjon fra Geo Norvegica Geopark

 

Landet hever seg

Ra-morenen ligger ikke lenger på havets bunn her på Mølen. Da vekten av isen ble borte, hevet landet seg igjen. Toppen av morenen kom til syne og bølgene slo inn mot den nye strandkanten. Steiner ble slått mot hverandre, rundet og knust. Sand og leire ble flyttet på, sortert av bølger og vind. Resultatet er blitt den fine rullesteinsryggen på Mølen og den gode, sandrike jorda i Brunlanes. Det er også lett å se at steinene i Mølen utgjør tydelige terrasser. Dette er tidligere strandlinjer som viser oss hvordan landet har hevet seg og vitner om tidligere tiders heftige stormperioder.

Her ute på Mølen synker raet i havet og møte med de ustanselige dønningene fra Skagerrak, har vannet polert det store rullesteinsgulvet i årtusener.

Mølen og Raet ellers inneholder bergarter fra mange ulike geologiske tider og opphav, som breen fraktet hit fra store deler av Sør-Norge. Blant rullesteinene på Mølen kan man se ulike bergartstyper, men husk at hele steinstranda er fredet, så la steinene ligge! Noen av bergartene er veldig typiske for enkelte områder, besøk geoparkens utstilling på Mølen og se hvor noen av steinene er plukket med av storbreen!